La microentrevista: Apanona

Després de pasar pel nostre Hair Salon, ho tenim clar: Apanona ens fa sentir bé! Sota el seu pseudonim hi hem descobert una Ilustradora de talent i una blogger sincera i apasionada. I per si això no fós prou, també és una persona de tracte suau, amable, inteligent i creativa, que ens proposa imatges sugerents i evocadores.

Molt bona troballa Camaloon!

Presenta't en dues línies Sóc la Laia Arriols Gisbert. Tinc 37 anys i dues filles de 6 i 7 anys. Sóc pedagoga. Fa 5 mesos vaig deixar la feina com a tècnica de formació continuada per dedicar-me en exclusiva a l'Apanona, el meu projecte d'il·lustració, disseny gràfic i fotografia que gira al voltant del món dels nens. Apanona és com deia "papallona" la meva filla gran als dos anys. Vaig pensar que era un nom molt dolç i bonic per crear coses al voltant del món dels nens.

Parla'ns dels teus gustos en dues línies (color, cançó, pel·lícula, menjar..) M'agraden moltes coses i molt variades. No sóc d'un sol i únic estil. M'agrada estar amb la meva família. Escoltar música i anar a concerts: El darrer, un concert de Love of Lesbian amb la meva germana. M'agrada molt fer fotos. M'agraden les comèdies romàntiques dels anys 40, 50 i 60. M'agraden les pel·licules d'animació japoneses, especialment les de Hayao Miyazaki. M'agrada mirar dibuixos animats amb les meves filles (Adventure Time, Charlie and Lola, The amazing world of Gumball, The Power Puff Girls) i sèries amb el meu home: Breaking Bad, The Soprano, Lost, Game of Thrones. M'agrada fer una cervesa i conversar amb els amics. M'agrada esmorzar. M'agrada fer el vermut. M'agrada el color negre, però també el vermell, el gris, el blanc: depèn si és per vestir-se, per dibuixar, per pintar una paret…

Com veus la teva personalitat? Es fa dificil definir-se a un mateix! :) Però diria que tinc temperament però sóc tranquil·la i observadora. Tot i que com tothom tinc dubtes, quan tinc una cosa clara i prenc una decisió, tinc determinació. Tinc facilitat per empatitzar amb els altres i sóc sensible. Finalment diria que tinc una doble vessant: sóc bastant pragmàtica i a la vegada imaginativa.

Quins són els teus centres d'interès? D'on ve la teva passió per l'art? El món infantil en general, la il·lustració (còmic, llibre infantil), el disseny gràfic, la fotografia, la música, la moda, la tipografia, el paper i la papereria… Per mi la passió per l'art vé d'una part, per l'emoció i plaer que em provoca contemplar-lo, sentir-lo, viure'l i per altra banda, per la necessitat d'expressar-me a través d'ell. Dibuixar o fer fotografies em fa sentir bé. Em sento tranquil·la i en pau i sento que estic fent el que he de fer.

Des de quan t'interessa l'art? Des de petita. I si m'interessa l'art és sobretot gràcies al meu pare, un gran amant de l'art en totes les seves formes. Des de ben petites ens duia a la meva germana i a mi a veure museus, exposicions, antiquaris, ens recitava poesia, ens posava tot tipus de música (clàssica, chanson, catalana, soul, etc)…el millor de tot però era que ens explicava el significat d'una poesia, feia que ens fixéssim en els detalls d'ebenisteria d'un moble isabelí o en la composició i colors d'un quadre ajudant-nos així a construïr la pròpia sensibilitat per l'art. Era una persona sensible, apassionada i amant dels petits detalls i això és el que ens va ensenyar: a tenir cura i valorar els petits detalls.

D'on ve la teva inspiració? Del dia a dia amb les meves filles i el meu home i de la família en general: llibres infantils, sèries infantils de dibuixos animats, de la música, de l'escola, de les activitats extraescolars…diria que tot m'inspira! De fet, gairebé tots els dibuixos són de persones i coses del meu voltant. Tot té una història al darrera. També "estiro" del meu propi imaginari que m'he anat creant al llarg dels anys en veure obres d'altres artistes, en sentir una cançó, etc.

Quin és el teu artista preferit – que sigui famós o no? La llista seria interminable, com en els grups musicals que m'agraden! I no me'n voldria deixar cap! Però segurament diria que un dels il·lustradors que més m'ha marcat i que més m'agrada és Francesc Vila i Rufas "Cesc". Sabia combinar la creació de fantàstiques imatges poètiques que a la vegada eren molt potents quant a misssatge. Per altra banda, en els treballs que va fer en publicitat, m'encanta com utilitzava els colors i tenia un estil més formal en els dibuixos.

Com procedeixes per crear? ( lloc, entorn?) No tinc una formació específica ni en disseny ni en il·lustració, ni en fotografia. Tot el que he après ha estat de forma autodidacta i/o gràcies als amics. En aquest sentit, quant a la creació, per mi va ser un autèntic descobriment els programes informàtics de disseny i il·lustració que des de principis dels 2000 m'han donat l'oportunitat d'arribar amb el ratolí, la pantalla i el teclat on no arriba la meva destresa manual.

Tot el que dibuixo està fet a base de ratolí i vector, ni tant sols tinc tableta de dibuix! Normalment parteixo d'una idea inicial d'algun fet de la meva vida: la meva filla gran ballant, el gat de la meva germana, la meva parella i jo en reconciliació, la meva filla petita disfressada d'astronauta…i sempre penso en fer-ho en format de poster, no sé perquè. No paro fins que me'n surto. Si no m'agrada com està quedant la il·lustració, la deixo reposar uns dies i mentrestant hi vaig donant voltes mentalment. Quan la torno a agafar me la miro de diferent manera i hi faig els canvis que crec que li convenen: composició, colors, elements, efectes, etc. Així fins donar-la per acabada (tot i que sempre estaria retocant-los, hi ha un moment que has de parar!)

Com descriuries el teu treball? Ostres! L'Affiche Moderne em van definir com a "retro chic" i em va agradar! M'agrada molt l'estil de les il·lustracions dels anys 60 i així d'alguna manera, intento reflectir-ho en els meus dibuixos. Però tinc moltes altres influències d'altres èpoques i de diferents creadors que acaben sortint d'alguna manera o altra.

Ultimo comentari? Moltes gràcies!

LAIA ARRIOLS


/ federico